VARIATORRIEM

Wat is een variatorriem?

De aandrijfriem is ontworpen voor een grote variabiliteit in snelheid en vermogen. In feite kan de draaisnelheid traploos worden ingesteld. Ze zijn meestal gemaakt van vezelversterkt rubber, waardoor ze zeer sterk en flexibel zijn voor gebruik onder wisselende snelheids- en belastingsomstandigheden. Het is deze variabiliteit die variatorriemen zo nuttig maakt voor toepassingen zoals pompen, ventilatoren, compressoren, tractoren, maaidorsers en zaaimachines.

De variatorriem wordt daarom vaak gebruikt in de industrie en landbouw. Hij zorgt voor een soepele en schokvrije transmissie. Dit optimaliseert de energie-efficiëntie en zorgt voor adequate prestaties.

Wanneer moet de variatorriem worden vervangen?

Omdat de aandrijfriem aan slijtage onderhevig is, moet deze regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden vervangen. Het exacte interval is afhankelijk van het type apparatuur en de bedrijfsomstandigheden. Het is altijd het beste om een gekwalificeerde monteur of dealer te raadplegen om te bepalen wanneer de aandrijfriem moet worden vervangen.

Wat zijn de verschillende soorten variatorriem?

Er zijn twee hoofdtypen aandrijfriemen:

  • DIN-variatorriem: dit zijn gestandaardiseerde aandrijfriemen die voldoen aan de normen van DIN (Deutsche Industrienorm).
  • ISO-variatorriem: dit zijn gestandaardiseerde aandrijfriemen die voldoen aan de normen van de ISO (International Organization for Standardization).

Of het nu ISO- of DIN-variatorriemen zijn, ze hebben allebei een groot aantal secties (hoogte x breedte) en verschillende lengtes. Bij 123Kogellager bieden we voor dit type product voornamelijk de merken OPTIBELT, CONTITECH en DUNLOP aan. Deze merken bieden aandrijfriemen van hoge kwaliteit die ontworpen zijn voor langdurige prestaties en betrouwbaarheid.

Hoe kies ik een variatorriem?

Bij het kiezen van de juiste variatorriem voor je apparatuur is het belangrijk om rekening te houden met het originele onderdeelnummer of de afmetingen. Als je het originele onderdeelnummer hebt, kun je dit invoeren in de zoekbalk op onze website om het te vinden en te bestellen. Als je deze referentie niet hebt, moet je de dwarsdoorsnede van je riem en de interne lengte nemen. Voor de dwarsdoorsnede, d.w.z. de hoogte en breedte van je riem, raden we je aan een schuifmaat te gebruiken om zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Voor de lengte kun je een speciale liniaal voor het meten van riemen (een MESSLAT genaamd) of een meetlint gebruiken.

Over het algemeen is de keuze van een aandrijfriem gebaseerd op deze twee methoden: referentie-identificatie en/of afmetingen. Als je twijfelt, kun je het beste een gekwalificeerde monteur of dealer raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste aandrijfriem krijgt.

Vind uw variatorriem op 123Kogellager

Wij hebben een breed assortiment maten en merken op voorraad, zodat u er zeker van kunt zijn dat u de perfecte riem voor uw toepassing vindt. Bij 123Kogelalger krijgt u de beste kwaliteit tegen onverslaanbare prijzen. Zoals altijd, aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen of zorgen hebt over uw keuze van aandrijfriem.