Afmetingen

Merken

Standaard

Beschikbaarheid

Hebt u hulp of advies nodig?

Morgen thuis? Mogelijk

logo_delivery_RGB

Gegarandeerde levering binnen 24 uur

Wat is een kettingwiel ? 

Een mechanisch kettingwiel is een type tandwiel (vaak het kleinste van de twee wielen van een tandwiel) dat gebruikt wordt in systemen voor bewegingstransmissie. 

Deze mechanische onderdelen bestaan uit twee elementen: de tanden en het lichaam. Ze zijn ontworpen om in elkaar te grijpen met andere elementen zoals een ander kettingwiel, een ketting of een tandheugel, om roterende beweging over te brengen of om roterende beweging om te zetten in lineaire beweging.

De tanden zijn zo ontworpen dat ze precies passen in de openingen tussen de tanden van het tandwiel waarmee ze in verbinding staan. Dit zorgt voor een soepele krachtoverbrenging.
Het lichaam van het kettingwiel, waar de tanden aan vastzitten, is gemaakt van een sterk materiaal om de krachten te weerstaan die tijdens het tandwiel overgebracht worden.

De overdracht van beweging via kettingwielen is zeer nauwkeurig, wat cruciaal is voor toepassingen die motion control vereisen.

kettingwielen zijn ontworpen om sterk te zijn en bestand tegen zware belastingen, zodat ze over het algemeen efficiënter zijn in het overbrengen van vermogen dan andere methoden, zoals alleen riemen of kettingen.

Om ervoor te zorgen dat kettingwielen lang meegaan en soepel werken, hebben ze regelmatig onderhoud nodig, zoals smering, inspectie van de tanden op slijtage en vervanging als ze beschadigd zijn. 
Een perfecte uitlijning van de tanden is net zo belangrijk als goed onderhoud.

Rondsels worden in deze transmissierol op verschillende onderdelen aangetroffen: auto's, motorfietsen of fietsen, waar ze het mogelijk maken om van versnelling te wisselen en het vermogen te optimaliseren.

Een kettingwiel kan ook worden gebruikt om een beweging via een as over te brengen om de draaisnelheid te wijzigen of een koppel aan te passen.

Ze worden aangetroffen in hijssystemen (lieren, kranen, liften) waar ze samenwerken met tandheugels of kettingen om ladingen omhoog of omlaag te brengen.

De verschillende soorten kettingwielen 

kettingwielen zijn er in verschillende vormen en maten. De meeste zijn enkelvoudige, dubbele, drievoudige of modulaire tandwielen, met 12, 17 of 25 tanden. 

Hoe hoger de snelheid, hoe groter het aantal tanden. Hoe minder tanden op de kettingwielen, hoe groter de belasting op de tanden.                                         
Kettingwielen worden gekozen op basis van de vereiste krachtoverbrenging en de snelheid van de ketting.

Het enkele kettingwiel is het meest voorkomende type kettingwiel. Het bestaat uit een enkele rij tanden die in elkaar grijpen met een ander tandwiel, een ketting of een tandheugel. Het eenvoudige ontwerp maakt het ideaal voor de meeste krachtoverbrengingstoepassingen waar een enkele verhouding vereist is.

Het kettingwiel duplex heeft twee rijen tanden, waardoor het tegelijkertijd kan samenwerken met twee parallelle tandwielen, kettingen of tandheugels. Het biedt meer flexibiliteit en een grotere capaciteit bij de overdracht van beweging. 
Dubbele tandwielen worden gebruikt in complexere transmissiesystemen, zoals voor industriële machines.

Het kettingwiel triplex heeft drie rijen tanden, waardoor interactie met drie afzonderlijke elementen mogelijk is.
Dit is de minst voorkomende van de drie en wordt gebruikt in geavanceerde industriële toepassingen, waar meerdere transmissies gesynchroniseerd moeten worden of waar de belasting over meerdere punten verdeeld moet worden (om slijtage te verminderen en de betrouwbaarheid te verbeteren).