Merken

Beschikbaarheid

Hebt u hulp of advies nodig?

Morgen thuis? Mogelijk

logo_delivery_RGB

Gegarandeerde levering binnen 24 uur

Alles wat je moet weten over ontvetters

Wat is een ontvetter?

Een ontvetter is een huishoudelijk of industrieel reinigingsmiddel dat meestal gemaakt is van organische oplosmiddelen zoals aceton of xyleen. Afhankelijk van de specifieke toepassing kan het ook alkaliën, oppervlakteactieve stoffen, enzymen of zuren bevatten.
Ontvetters worden gebruikt om niet-wateroplosbaar vuil zoals vet, verf of andere soorten vuil te verwijderen.
Deze middelen worden gebruikt op allerlei oppervlakken, van een montagewerkplaats tot een keuken. Als er vuil wordt aangetroffen op een hard oppervlak, kan een ontvetter worden gebruikt om het gebied te ontsmetten.

De verschillende soorten ontvetters

Er zijn vier hoofdbasissen voor het formuleren van ontvetters met verschillende toepassingen:

  • Ontvetters op basis van oplosmiddelen, meestal aceton of methanol, die vet en olie oplossen.
  • Ontvetter op waterbasis, een waterige oplossing met oppervlakte-actieve stoffen, die vaak als veiliger voor het milieu en voor gebruikers wordt beschouwd dan een ontvetter op basis van oplosmiddelen.
  • Alkalische ontvetter breekt de chemische bindingen van vetten en oliën af, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
  • Zure ontvetter breekt oliën en vetten af. Wordt gebruikt voor specifieke toepassingen waarbij naast vet ook minerale afzettingen moeten worden verwijderd.

Er zijn twee verschillende soorten ontvetters: industriële en huishoudelijke.

Industrieel

Industriële ontvetters zijn ontworpen om de zwaarste taken aan te pakken in veeleisende omgevingen zoals fabrieken, mechanische werkplaatsen of voedselproductieruimten. Deze producten zijn vaak krachtiger dan hun huishoudelijke tegenhangers vanwege de aard en de hoeveelheid vuil die ze aanpakken. Ze kunnen sterkere oplosmiddelen, alkalische of zure middelen in hoge concentraties bevatten om vetten, oliën, harsen en andere hardnekkige stoffen effectief op te lossen. Veiligheid bij het gebruik is cruciaal, dus het volgen van de gebruiksaanwijzing en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn essentieel bij het hanteren.

Huishoudelijk

Huishoudelijke ontvetters daarentegen zijn samengesteld om veilig en gemakkelijk in huis te gebruiken. Ze zijn bedoeld voor regelmatig onderhoud van keukens, badkamers en andere oppervlakken in huis waar zich vet en olie kunnen ophopen. Deze producten zijn meestal op waterbasis en bevatten biologisch afbreekbare oppervlakteactieve stoffen die vet emulgeren voor een effectieve reiniging zonder oppervlakken te beschadigen of de gezondheid van gebruikers en het milieu in gevaar te brengen. Hoewel ze minder krachtig zijn dan industriële ontvetters, zijn ze ontworpen om te voldoen aan de dagelijkse reinigingsbehoeften, terwijl ze vriendelijk zijn voor gebruikers en het milieu.

Ontvetters kiezen en gebruiken

Selectiecriteria

Het is belangrijk om een ontvetter te kiezen die geschikt is voor de aard van het vuil en het soort oppervlak dat moet worden gereinigd. Selectiecriteria zijn onder meer gebruiksveiligheid, doeltreffendheid, milieueffecten en kosten. Gebruikers moeten ook rekening houden met plaatselijke voorschriften voor het gebruik en de afvoer van chemicaliën.

Advies voor gebruik

Voor gebruik is het essentieel om de instructies van de fabrikant te lezen om een veilig en effectief gebruik van het product te garanderen.
Het is raadzaam om de ontvetter op een klein, onopvallend oppervlak te testen om er zeker van te zijn dat het oppervlak niet wordt beschadigd.

Bij het gebruik van ontvetters, vooral industriële ontvetters, is het raadzaam om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen.
Zorg voor goede ventilatie in de werkruimte om inademing van potentieel gevaarlijke dampen te voorkomen.

Onderhoud en opslag

Ontvetters moeten op een koele, droge plaats worden bewaard, uit de buurt van warmtebronnen en direct zonlicht.