Merken

Beschikbaarheid

Hebt u hulp of advies nodig?

Morgen thuis? Mogelijk

logo_delivery_RGB

Gegarandeerde levering binnen 24 uur

Wat is een schroefdraadborgmiddel?

Schroefdraadborgmiddel is een anaerobe verbinding op basis van methacrylaat die wordt gebruikt om producten met schroefdraad te vergrendelen en af te dichten.

Het beschermt je onderdelen tegen trillingen, corrosie en vastlopen en is beter bestand tegen remmen dan een mechanisch apparaat.

De lijm voor schroefdraadborging is een ééncomponentlijm die de moer en de schroef met elkaar verbindt en de spelingen opvult. Het polymeriseert tot een harde thermoplast die een bijna volledige metaal-op-metaalafdichting belooft, wrijvingskrachten vasthoudt en bestand is tegen trillingen.

Je schroefdraadassemblages worden na verloop van tijd minder veilig en kunnen de volgende problemen ondervinden: zelflosraken, thermische uitzetting, corrosie, ontspanning, speling tussen de schroef en het metaal.

Schroefdraadborgmiddel garandeert en verhoogt een permanente houvast door het aandraaimoment aan te passen.

Dit product beschermt je onderdelen tegen corrosie, vermindert slijtage, verhoogt de betrouwbaarheid van assemblages door minder stilstand door mechanische defecten, voorkomt corrosie door wrijving en bepaalde soorten schroefdraadborgmiddel zijn waterdicht.

 

Blauw, paars, groen, rood... welk schroefdraadborgmiddel moet je kiezen?

Bij het kiezen van een oplossing voor schroefdraadborging is het belangrijk om de gewenste weerstand te bepalen. Als je wilt dat de assemblage permanent is, zal de oplossing anders zijn dan voor een verwijderbare assemblage. De consistentie, die over het algemeen verschilt per type en merk, en de thermische weerstand moeten ook worden bepaald. De meest verkochte schroefdraadborgmiddelen zijn Loctite 243 en Loctite 270, die op alle metalen kunnen worden gebruikt en lichte olieverontreiniging verdragen.

Het paarse schroefdraadborgmiddel is perfect als demontage voor onderhoud of service nodig is. Het is bestand tegen temperaturen van -55 tot +150 graden en heeft een breekmoment van minder dan 10 n.m (Newtonmeter). Dit product hardt langzaam uit en is perfect voor kleine assemblages zoals micro-elektronica, brilmonturen of computerschroeven.

Vind hiereen van onze Loctite violette schroefdraadborgmiddelen.

 

Het blauwe schroefdraadborgmiddel is de meest gebruikte referentie. Het is olietolerant en presteert goed op passieve metalen zoals roestvrij staal. Het is bestand tegen temperaturen van -55 tot 180 graden en heeft een breekmoment tussen 12 en 30 n.m.

Hij wordt gebruikt op onderdelen die af en toe onderhoud nodig hebben, en dus gedemonteerd moeten worden, maar die op lange termijn goed blijven zitten. Het kan gebruikt worden op onderdelen zoals chassisonderdelen, startmotoren en dynamo's van auto's, maar ook op fietsbevestigingen en waterpompen.

Je vindt een van onze Loctite blauwe schroefdraadborgmiddelen hier.

 

Het groene schroefdraadborgmiddel heeft dezelfde algemene eigenschappen als het blauwe, maar met een grotere weerstand, waaronder een temperatuurbestendigheid tussen -55 en 180 graden en een breekmoment van 35 n.m.

Vind hier een van onze Loctite groene schroefdraadborgmiddelen.

 

Tot slot de rode schroefdraadborging, die wordt gebruikt als er geen service of onderhoud is gepland voor het onderdeel in kwestie, omdat demontage niet mogelijk is. Het is ontworpen om extreme trillingen te weerstaan en is bedoeld voor permanente bevestiging. Hij is bestand tegen temperaturen van -55 tot +180 graden en heeft een breekkoppel tussen 24 en 50 n.m.

Het wordt aangetroffen in ophangingen van auto's, constructie- en veiligheidsonderdelen. Om dit type assemblage te demonteren, is speciaal losmaakgereedschap en een temperatuurverhoging nodig.

Vind hier een van onze Loctite rode schroefdraadborgmiddelen.

Hoe breng ik schroefdraadborging aan?

Het gebruik van schroefdraadborging is eenvoudig en vereist weinig gereedschap.

Allereerst moet je het oppervlak waar je het product wilt aanbrengen reinigen of ontvetten.

In 4 stappen wordt uitgelegd hoe je schroefdraadborgmiddel correct aanbrengt:

  • Verwijder de schroef of bout
  • Breng threadlocker aan op de schroefdraad van de schroef of bout
  • Plaats de schroef terug in de moer
  • Laten drogen

Hoe verwijder ik een schroefdraadborgmiddel?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de sterkte van het gebruikte schroefdraadborgmiddel. Hier is een eenvoudige gids om je door het proces te helpen.

Voor paarse schroefdraadborging, bekend om zijn matige weerstand, is de taak relatief eenvoudig. Dit type schroefdraadborgmiddel kan worden gebruikt met standaard gereedschap.

Of het nu een moersleutel, schroevendraaier of tang is, je hebt geen enorme kracht nodig om de grip te overwinnen.

Vervolgens de blauwe of groene schroefdraadborger.

Deze varianten zijn iets hardnekkiger en vereisen iets meer inspanning, maar zijn nog steeds haalbaar met standaard gereedschap. Met een beetje doorzettingsvermogen en het juiste gereedschap in de hand zou je deze assemblages zonder al te veel problemen moeten kunnen losmaken.

Laten we tot slot eens kijken naar de rode schroefdraadborging.

Ontworpen voor bijna eeuwige bevestigingsmiddelen, is het niet langer een kwestie van simpelweg een gereedschap draaien. Je hebt een plaatselijke verhittingsmethode nodig, die 280 graden Celsius kan bereiken, om de moer of schroefbehuizing uit te zetten. Dit proces vereist speciale zorg en specifiek gereedschap, maar is essentieel voor het losdraaien van deze ultrasterke assemblages.

Lees hier meer over ons assortiment schroefdraadborgmiddelen.